Van 10 mei 2023 20:00 tot 22:00
Bij Grote Kerk Velp (Kerkstraat 32)
Foto: Jelmer de Haas
Jan Brokken en Tobias Borsboom: De Tuinen van Buitenzorg
De tuinen van Buitenzorg. Dat is de titel van het boek van Jan Brokken over zijn moeder Olga. Hij ontleende de titel aan een gelijknamige compositie voor piano van een Poolse componist die zich liet inspireren op gamelanmuziek. Jan Brokken leest voor uit ‘De tuinen’, Tobias Borsboom speelt ‘De tuinen’.
Jan Brokken gaat in ‘De tuinen van Buitenzorg’ op zoek naar de geschiedenis van zijn moeder, Olga, die in 1935 naar Nederlands-Indië verhuisde en in 1947 terugkeerde naar een verwoest Nederland. Hij put daarvoor uit de foto’s en uit de brieven die Olga vanuit Buitenzorg en Makasser schreef aan haar zus Nora. Na het overlijden van vader en moeder Brokken overhandigde tante Nora de verzameling aan Jan.
Pas veel later was het een pianowerk van de Poolse pianist en componist Leopold Godowsky, dat hem aanzette tot het schrijven over het leven van zijn moeder. Brokken hoorde het op de radio. Het stuk heet ‘De tuinen van Buitenzorg’ (Brokken koos het ook als titel voor zijn boek). “Een wonderbaarlijk mooi stuk van een minuut of vijf dat ik onmiddellijk associeer met het ruisen van palmen, een specifiek geluid dat, schreef mijn moeder ooit in een brief, aan harken doet denken, aan geduldig bladeren harken. Ik zet de radio harder en ben in één keer terug in de Kebun Raya Bogor, de majestueuze hortus botanicus van Bogor.”
Brokken weeft door Olga’s verhaal diverse beschouwingen over muziek, literatuur, cultuur en geschiedenis. Ook over Godowsky (1870-1938), die in de ban raakte van de gamelanmuziek, en over de Duitse componist Paul Seelig (1876-1945) die zich in 1900 in Nederlands-Indië vestigde (en overleed in het jappenkamp Mater Dolorosa). Tobias Borsboom speelt delen uit de Tuinen van Buitenzorg van Godowsky en daarnaast ook werk van Paul Seelig.
Jan Brokken
Jan Brokken (1949) is schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Ook internationaal verwierf hij faam met onder meer 'De blinde passagiers', 'Mijn kleine waanzin', 'Baltische zielen', 'In het huis van de dichter', 'De vergelding', 'De Kozakkentuin' en 'De rechtvaardigen'. Begin 2020 verscheen 'Stedevaart'. Zijn werk is vertaald in onder meer het Engels, Chinees, Frans, Duits, Deens en Italiaans. 'De rechtvaardigen' werd in 2020 bekroond met de Premio Tribùk dei Librai, de Prijs van Italiaanse boekverkopers. In de zomer van 2021 verscheen 'De tuinen van Buitenzorg', en in oktober 2022 verscheen het boek 'De kampschilders'.
Tobias Borsboom
Tobias studeerde bij Paolo Giacometti en (master) bij Jan Wijn. Hij volgde masterclasses bij Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee. In 2018 werd hij met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als ‘Shizuoka no Meishu-tachi’ (Meesters van Shizuoka) in Japan. Hij is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert. Naast zijn concertpraktijk werkt hij aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.
Foto: felixqmedia
Praktische info
• Datum: woensdag 10 mei 2023
• Aanvang: 20.30 uur
• In de pauze: boekentafel en signeersessie met Jan Brokken
• Toegang: € 20,-. Inclusief koffie/thee in de pauze
• Locatie: Grote Kerk, Kerkstraat 32, Velp
• Reserveren: klik op Tickets linksboven op deze pagina