Wat is vooruitgang?

Wat is vooruitgang?

Van 13 maart 2023 10:00 tot 12:00

Bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Categorieën: Filosofie

Labels: Philocafé,, Hein Hoek,

Gezien: 103


Wat is vooruitgang?

Volgens Wikipedia is vooruitgang een verandering in een toestand die als verbetering wordt gezien van zaken die de maatschappij als geheel, de economie, de wetenschappen of de techniek betreffen. We hebben dus een antwoord op de uitgangsvraag, maar betekent dat ook: ‘klaar, einde onderzoek?’ Natuurlijk niet! In het PhiloCafé van 13 maart praten wij erover door.

We kunnen wel degelijk een onderzoeksgesprek voeren over wat vooruitgang nu eigenlijk is. Waarom vinden wij de beweging ‘vooruit’ of ‘omhoog’ beter dan ‘achteruit’ of ‘omlaag’? Is vooruitgang lineair? En is vooruitgang oneindig, of is er een grens aan? Hebben wij er invloed op?

Het hindoeïsme en boeddhisme beschouwen de geschiedenis als een oneindige cyclus van schepping en vernietiging. Hier is verandering dus cyclisch en niet in termen van vooruitgang gedefinieerd. In de oudheid, en in de Renaissance (14e-16e eeuw), bestond het idee van vooruitgang op materieel gebied niet. Rond 1650 begon daar in Europa verandering in te komen. Toen kwam het vooruitgangsgeloof op en het brak uiteindelijk door gedurende de Europese verlichting (1650-1789). Een eeuw later zouden Amerikaanse filosofen de verlichtingsidee verder politiek uitwerken. Het idee van technologische vooruitgang en de versnelling van technologische ontwikkelingen wordt in de 18e eeuw verder ontwikkeld. In de 20e eeuw gaat de ontwikkeling razendsnel. Totale overwinning over menselijke zwakten en levensverlenging voorbij alle natuurlijke limieten zouden ook behoren tot verbeteringen die de toekomst brengen zal, evenals het afnemend belang van natuurlijke voortplanting.

Tegenwoordig is onder zogenaamde transhumanisten de theorie populair dat er in de nabije toekomst een technologische ‘singulariteit’ in het verschiet ligt: het moment dat de vooruitgang naar oneindig schiet, zonder dat de geldende verklaringen en regels er nog vat op hebben. Willen wij dat allemaal wel? Zijn wij de slachtoffers of juist de gezegenden van vooruitgang? En kunnen wij vooruitgang stoppen, of vertragen, of zelfs terugdraaien? Daarover gaan we het gaan hebben.

Praktische info
Datum: maandagochtend 13 maart 2023 (bij uitzondering dus op de tweede en niet de eerste maandag van de maand)
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: € 5,-

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst.