Thom Hoffman over Indië, betovering en desillusie VOLGEBOEKT

Thom Hoffman over Indië, betovering en desillusie VOLGEBOEKT

Van 05 februari 2023 14:30 tot 16:00

Bij Kumpulan Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Categorieën: Lezing

Gezien: 1868


Foto Giam Kwee

Thom Hoffman over Indië, betovering en desillusie VOLGEBOEKT

De acteur, fotograaf én schrijver van ‘Indië, betovering en desillusie’ komt 5 februari naar Bronbeek. In de Kumpulan geeft hij een lezing over zijn boek, een persoonlijke zoektocht naar de waarheid achter de voormalige Nederlandse kolonie, naar het werkelijke Indië vanaf het begin van de VOC tot de onafhankelijkheid van Indonesië. 

Boven het jongensbed van de 13-jarige Thom hing een Sumatraanse tijger. Onder die imposante tijgerkop droomde hij over het sepiagekleurde Nederlands-Indië, het land van zijn grootouders. Oma en opa overleden kort na elkaar. Hoe was hun leven in Indië geweest? Omdat Thom zijn lievelingsoma geen vragen meer kon stellen, ging hij op zoek naar antwoorden.
Geraakt door Couperus, Multatuli, Kousbroek, Kartini, Székely-Lulofs en andere schrijvers, en door films en documentaires, maakte Hoffman de afgelopen dertig jaar een persoonlijke reis. Hij begon met het verzamelen van boeken over Nederlands-Indië en hoe meer hij las, hoe duidelijker de contouren zich aftekenden van de kolonie onder Nederlands gezag, van de VOC tot aan de soevereiniteitsoverdracht in 1949. Een geschiedenis die ver uitstijgt boven familieverledens. Indië als decor voor betovering, mysterie en schandaal, maar ook het strijdtoneel voor opvattingen over verandering. Het Indonesisch vrijheidsstreven leefde op. Hoe ging Nederland daarmee om? Boeiende persoonlijkheden als Jacob Haafner, baron Van Hoëvell, Kartini, Tan Malaka, Hatta en Soekarno completeren een caleidoscopisch en vaak aangrijpend beeld.

Tijdens zijn lezing laat Hoffman veel (eigen) beeldmateriaal zien. Na de pauze kan het publiek vragen stellen. In de pauze is er koffie/thee met spekkoek; Hoffman signeert.

Thom Hoffman
Thom Hoffman (1957) is acteur, fotograaf/documentairemaker en schrijver. Hij was in 2009 en 2015 gasthoogleraar aan de universiteiten van Tilburg en Delft. Zijn onderwerp: Multatuli en Nederlands-Indië. Met 25 studenten werd vier maanden onderzoek gedaan naar deze periode uit de Nederlandse geschiedenis. Bij de afsluitende Leonardo-lezing verzorgde Thom de inleidende publicatie “Een Verborgen Geschiedenis”, over achtergronden van de kwestie ‘Lebak’. Het onderzoek zal op termijn resulteren in een (documentair) filmscenario en een rijk geïllustreerde publicatie.

Praktische info
• Datum: 5 februari 2023
• Tijd: 14.30-16.00 uur, inloop vanaf 14.00 uur
• Entree: €15 (incl. koffie/thee en spekkoek in de pauze)

Rijsttafel
Bij voldoende belangstelling is het mogelijk deel te nemen aan een gemeenschappelijke rijsttafel à €27,50 p.p.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

I.s.m. Het Colofon, Meijer & Siegers, Rozet en Bibliotheek Veluwezoom

 

Het boek:

Indië_betovering_en_desillusie_004.jpg    

Indië, betovering en desillusie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Prijs: € 29,99