Filosofische exercitie over solidariteit

Filosofische exercitie over solidariteit

Van 05 september 2022 10:00 tot 12:00

Bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Categorieën: Filosofie

Labels: Philocafé,, Hein Hoek,

Gezien: 122


Solidariteit

Solidariteit is het idee dat individuen inzien dat het verdedigen of het verder helpen van andermans belangen uiteindelijk in het belang van het individu zelf is en daarmee kan bijdragen aan de sociale cohesie in de maatschappij.

Vanuit dit idee van een al dan niet verkapt of welbegrepen eigenbelang is solidariteit een handig instrument om de samenleving te verbeteren. Maar bestaat er ook zoiets als een onbaatzuchtige solidariteit, van waaruit je dus uit zuiver morele overwegingen de ander helpt en steunt? En dus solidair bent met je medemens? Of doe je het eigenlijk om de beloning na de daad van het helpen, namelijk een goed gevoel? En dat dit dan de baat is?

Er zijn nog meer vragen af te vuren op het thema, zoals: kan solidariteit ook worden afgedwongen, bijvoorbeeld bij het betalen van pensioenpremies? Of mag je het dan geen solidariteit meer noemen? Zijn verzekeringen ook niet op dit idee gebaseerd? Goed nabuurschap? Het idee van ‘draagt elkanders lasten’?

We gaan er maandag 5 september mee aan de slag, onder leiding van moderator Hein Hoek. Bedenk alvast een passende uitgangsvraag, bij voorkeur een, waarin je zelf met het begrip solidariteit te maken hebt gehad.

Praktische info
Datum: maandagochtend 5 september 2022 
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: € 5,-

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst.