Serie van drie avonden over LHBTIQ+

Serie van drie avonden over LHBTIQ+

Van 21 september 2022 20:00 tot 23 november 2022 20:00

Bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Categorieën: Lezing

Gezien: 71


Serie van drie avonden over LHBTIQ+

Het thema gender is actueel in de samenleving. Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter organiseert een serie van drie avonden over het hele spectrum van LHBTIQ+. Drie sprekers belichten het vanuit uit hun expertise en persoonlijke ervaring: filosoof en schrijver Maxim Februari, sociaalwetenschapper Laurens Buijs en theatermaker Caro Ilias de Feijter. Iedereen is welkom!

Tegenwoordig kunnen we kunnen onszelf niet alleen een plek geven op het continuüm van heteroseksueel-homoseksueel (‘ik ben hetero, homo, lesbisch, bi'). We kunnen ook uitdrukken in hoeverre we ons man of vrouw voelen (genderidentiteit) en hoe we denken over mannelijk en vrouwelijk gedrag (genderrol).
Inmiddels hebben we voor al die variatie een afkorting: LHBTIQ+, een regenboogvlag die een bonte en groeiende lading dekt. Daarbij staat de L voor lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T = transgender, I = intersekse, Q = queer. De + maakt de term inclusief voor mensen die zichzelf, hun gender of seksualiteit op een andere manier zien. De regenboogvlag zelf is sinds het allereerste ontwerp (1978) ook aan verandering onderhevig. Het voorlopig laatste ontwerp (2021) is de vlag met de cirkel in de driehoek, bedoeld om ook intersekse mensen een plek te geven. De paarse cirkel staat voor ongebroken en heel zijn, en symboliseert het recht om zelf keuzes te maken over je lichaam (Oneworld).

Maxim Februari
Op woensdag 21 september is schrijver Maxim Februari te gast. De filosoof, jurist, schrijver en columnist werd geboren als vrouw maar maakte sinds 2012 een transformatie tot man door. Hij ontving meerdere prijzen voor zijn werk, waaronder de P.C. Hooftprijs-2020. Hij was twee keer te gast in Zomergasten, het zomerse interviewprogramma van de VPRO (in 2008 en 2019).

Laurens Buijs
Op woensdag 12 oktober ontvangen we Laurens Buijs, interdisciplinair sociaalwetenschapper, publicist & ondernemer. Hij noemt zichzelf een zachte en vrouwelijke homoman die zelf heeft ervaren “hoe moeilijk het is om je plek te vinden in onze harde neoliberale samenleving”. Hij specialiseerde zich in Science & Technology Studies, Gender & Sexuality Studies en Psychoanalyse.

Caro Ilias de Feijter
Op woensdag 23 november vertelt de non-binaire theatermaker Caro Ilias de Feijter over haar ontwikkeling. Hen geeft performances, maakt video’s en installaties en geeft les. Meestal werkt hen samen met LHBTIQ+-jongeren, kinderen die in vluchtelingenkampen leven, mensen die verdriet hebben en studenten aan een kunstacademie.

Aanmelden en andere praktische info
• U kunt zich nu al aanmelden. Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zet erbij welke avond(en) u wilt bijwonen.
• Kosten: € 7,50 per avond. Gelrepas en CJP 50% korting, op vertoon van uw pas.
• Tijd: steeds van 20.00-22.00 uur.
• Locatie: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp.

Zodra alle inhoudelijke informatie over de drie avonden compleet is, maken we voor iedere avond een aparte webpagina aan. Houd de website en/f de nieuwsbrief in de gaten.

U bent van harte welkom, hoe u uzelf ook ziet!

Gemeente Rheden
Deze serie lezingen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Rheden.
Logo_gemeente_Rheden.png