Wereldscheepvaart door de eeuwen heen

Wereldscheepvaart door de eeuwen heen

Van 31 mei 2022 20:00 tot 22:00

Bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Categorieën: Ik buurt mee-lezing

Gezien: 281


De SS Lane Victory. Een Amerikaans vrachtschip dat werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse oorlog en de oorlog in Vietnam. Het schip dient sinds 1989 als museumschip in de haven van Los Angeles.

Wereldscheepvaart door de eeuwen heen

Altijd al willen weten hoe de wereldscheepvaart zich heeft ontwikkeld? Vooral vanaf de uitvinding van de stoommachine rond 1800? Kom dan naar de Ik-buurt-mee!-lezing van scheepswerktuigkundige Ton Roskam in Boekhandel Jansen & de Feijter. (FYSIEK).

Eeuwenlang bewogen mensen zich over het water door te roeien en te zeilen: met behulp van menskracht en/of windkracht dus. Met de komst van de stoommachine rond 1800 veranderde dat.
Ton Roskam vertelt het verhaal van de scheepvaart en scheepsbouw vanaf die tijd: hoe stoommachines de roeiriemen of schoepraderen aandreven. Hoe later de al door Archimedes bedachte schroef het voortstuwingsmechanisme werd. Hoe tussen 1900 en 1940 de stoomschepen plaats maakten voor schepen met een dieselmotor. En hoe na de Tweede Wereldoorlog de schepen steeds verder werden geautomatiseerd. Ze werden groter en geavanceerder, maar vergden steeds minder bemanningsleden. Ter vergelijking: een VOC-schip was 40 meter lang en had 200 bemanningsleden. De Evergiven, die vorig jaar het Suezkanaal blokkeerde, is 400 meter lang en doet het met 24 man aan boord.

Over de spreker
Ton Roskam is in Vlissingen opgeleid als scheepswerktuigkundige. In 1966 haalde hij na 10 jaar met veel verplichte vaartijd het hoogste diploma scheepswerktuigkunde. Met dit diploma op zak, kreeg hij een baan aan de wal: bij Thomassen Machinefabriek in Rheden, dat onderdeel werd van het bekende (en beruchte) Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Hij was daar de liaison voor de verkoop van industriële gasturbines van General Electric. Toen RSV in 1983 ten onder ging, begon hij zijn eigen bedrijf. Hij werkte ook in het onderwijs.

Praktische info
Datum: dinsdagavond 31 mei 2022
Tijd: 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Toegangsprijs fysieke deelname
• € 5,- (exclusief consumpties). Gelieve dit bedrag op de avond zelf contant of met een pinpas te betalen.
• Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding).

Aanmelden voor fysieke deelname
Aanmelden voor de lezing, liefst een week van tevoren, is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt een bevestigingsmail, die dient als toegangsbewijs. U kunt zich aanmelden in de boekhandel. Wegens vakantie van de technici wordt deze editie niet gestreamed.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.