Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

Interview met Geert Mak over Europa en de oorlog in Oekraïne VOLGEBOEKT

Van 18 mei 2022 20:00 tot 22:00
Categorieën: Interview
Gezien: 857

 Foto Vincent Mentzel

Interview met Geert Mak over Europa en de oorlog in Oekraïne   VOLGEBOEKT

Zijn boek Grote verwachtingen verscheen al in 2019, maar nu, na de coronajaren, hebben we dan toch de schrijver ervan te gast: Geert Mak. Geschiedenisdocent Willem Huetink gaat met hem in gesprek naar aanleiding van dit boek over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Vanzelfsprekend betrekken ze hierbij ook de oorlog in Oekraïne en de recente ontwikkelingen in Europa.

Vertrekpunt voor het gesprek met Geert Mak zal diens laatste boek over de Europese geschiedenis zijn, Grote Verwachtingen in Europa 1999-2021. En uiteraard kunnen we in dit kader niet voorbijgaan aan de geopolitieke actualiteit: Ruslands inval in Oekraïne. Hoe kon deze nieuwe Europese oorlog ontstaan? Hebben wij zitten slapen? En welke gevolgen zal dit hebben voor de toekomst van Europa, Nederland en de machtsverhoudingen in de wereld?

Grote_verwachtingen.jpg 

Geert Mak
De veel bekroonde schrijver Geert Mak (1946) groeide op in Friesland, als jongste kind in een predikantengezin. Al tijdens zijn studies rechten en sociologie werkte hij twee jaar als fractiemedewerker van de PSP in de Tweede Kamer. Na zijn afstuderen werkte hij als docent staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht, redacteur van De Groene Amsterdammer en van NRC Handelsblad, en als buitenlandredacteur bij de VPRO waarvoor hij een groot aantal buitenlandreportages maakte.

In 1985 kwam zijn eerste boek uit: The Amsterdam Dream, over ‘het probleem Amsterdam’. Vele boeken volgden, waarin hij zich ontwikkelde als schrijver van literaire non-fictie. Zo verscheen bijvoorbeeld in 1992 De engel van Amsterdam, een anatomische les over de Nederlandse hoofdstad en tegelijk een serie portretten van zijn bewoners. Bekend bij een breed publiek werd hij met Hoe God verdween uit Jorwerd. Zijn meest populaire boek is De eeuw van mijn vader, een biografie van het Nederland van de twintigste eeuw in de vorm van een familiegeschiedenis.

In 2004 publiceerde hij In Europa. Van dit boek over Europa in de twintigste eeuw maakt hij met de VPRO een documentaire televisieserie. De opvolger hiervan, Grote Verwachtingen, bestrijkt de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw ( ook hierover maakte hij met de VPRO een tv-serie).

Willem Huetink
Willem Huetink (1957) studeerde moderne geschiedenis aan de Radboud Universiteit en was ruim 30 jaar als geschiedenisdocent verbonden aan Het Rhedens in Rozendaal. Momenteel geeft hij lezingen over lokale geschiedenis, verzorgt hij stadswandelingen in Arnhem, is hij redacteur bij de Arnhemse Monumentenreeks en bestiert hij zijn Bureau voor Wijnaangelegenheden.

 Willem_Heutink_docent_geschiedenis_-_bijgesneden.jpg
Foto Ron Steemers

Praktische info
Datum: woensdag 18 mei 2022
Tijd: 20.00-22.00 uur
Locatie: Grote Kerk, Kerkstraat 32 Velp
Entree: voorverkoop € 15,-, aan de zaal € 17,50 (CJP/Gelrepas: € 7,50)