Helaas... Voorlopig even geen activiteiten.


Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp. 
Deze worden georganiseerd door: Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

 

Astrid Schutte vertelt over haar boek ‘De laatste heer’ GEANNULEERD

Van 28 oktober 2021 20:00 tot 21:30
Categorieën: Lezing
Gezien: 128

Hoe in Baak in de Achterhoek een landheer een dubbeltje werd en de stiefzoon van een pachter een kwartje. Zo is het verhaal over deze beide levens in ‘De laatste heer’ te omschrijven. Het decor: het dorp zelf en Huize Baak waar de laatste landheer in de 1956 de deur definitief achter zich dichttrok.

De pachterszoon is de vader van de schrijfster, Astrid Schutte: Jan Schutte. De landheer is Werner Helmich, tien jaar ouder dan Jan en de laatste telg van het geslacht Helmich dat het landgoed sinds 1868 in bezit had. Werner moest het in 1956 verkopen omdat hij de financiële lasten alleen niet kon dragen. Hij kwam terecht in Velp, waar hij juridisch adviseur werd bij de Aartsdiocesane Boeren- en Tuindersbond (een voorloper van LTO-Noord). Astrids vader Jan klom op via avondopleidingen, daarbij geholpen door Werner, tot directeur van de Rabobank in Baak, waar Astrid opgroeide.

Astrid beschrijft beide levens in al hun contrasten en overeenkomsten. Ze vertelt hun verhaal tegen de achtergrond van aan de ene kant de grotere geschiedenis van landgoedeigenaren in de 20ste eeuw, voor wie het financieel steeds moeilijker werd om hun bezit te onderhouden. En aan de andere kant de ontwikkeling van een samenleving waarin talenten zwaarder tellen dan de plek waar je wieg heeft gestaan. “Door het stijgende onderwijsniveau kon de gewone man een plek veroveren die voorheen voor hem onbereikbaar was. Landgoedeigenaren moesten hun traditionele posities opgeven. ‘De laatste heer’ beschrijft hoe Werner Helmich en Jan Schutte de uitdagingen van de nieuwe tijd tegemoet traden en hoe ze elk op hun eigen manier worstelden met hun rol.”

Astrid Schutte
De Neerlandica Astrid Schutte werkte eerst vier jaar in het internationaal onderwijs voordat ze journalist werd. Tijdens interviews merkte ze hoe jargon en vaagtaal een hindernis vormen bij het overbrengen van een boodschap. Waarom vertellen mensen niet gewoon het verhaal? Sindsdien helpt ze organisaties en hun leiders om met verhalende technieken effectiever te communiceren. Ze schreef ook twee boeken over storytelling. In 2015 begint ze aan een groot journalistiek project: De gelukkige school, het verhaal van de vier onderwijsvernieuwers die Iederwijs opzetten. Het boek verschenen begin 2018 bij SWP.

donderdag 28 oktober - aanvang 20.00 uur - entree €7,50