Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041
Wij raden altijd aan om te reserveren!! Wij houden een plaatsje kunnen u op de hoogte brengen, mocht er onverwacht iets zijn.

Let op: annuleren kan kosteloos tot 24 uur van te voren, mits de activiteit niet is uitverkocht.
Daarna is annulering niet meer mogelijk.

De Velpse jeugdvrienden John Jansen van Galen en Jan Siebelink over 'Het boek in Velp, vroeger en nu' VOLGEBOEKT

Van 12 maart 2023 15:00 tot 12 maart 2023 17:00
Geplaatst door Gemma Schoot
Categorieën: Gesprek
Gezien: 451

De Velpse jeugdvrienden John Jansen van Galen en Jan Siebelink over 'Het boek in Velp, vroeger en nu'    VOLGEBOEKT

De schrijver Jan Siebelink groeide op aan de Bergweg 17 waar zijn ouders een kleine bloemisterij begonnen. Het ouderlijk huis van de twee jaar jongere journalist John Jansen van Galen stond aan de Bosweg, nummer 19. Ze zijn nu respectievelijk 85 en 83. De jeugdvrienden zijn 12 maart bij ons in de boekhandel te gast. Ze gaan met elkaar in gesprek over het thema: Het boek in Velp, vroeger en nu. Toegang is vrij, vrijwillige bijdrage is welkom.

VOLGEBOEKT

John Jansen van Galen
John Jansen van Galen (Velp, 1940) is journalist en schrijver. Hij is opgeleid tot politicoloog en werkte daarna bij het Algemeen Handelsblad. Later stapte hij over naar het opinieweekblad de Haagse Post (HP) waar hij later hoofdredacteur wwas tot de fusie in 1990 met het weekblad De Tijd (HP/De tijd). Tussen 1969 tot 1985 was hij actief bij de VPRO-radio, waarvoor hij onder andere reportages over Suriname maakte. Van 1990 tot maart 2015 was hij presentator van het radioprogramma Met het oog op Morgen van de NOS, uitzendingen die hij steevast afsloot met een gedicht. Daarnaast was hij columnist voor onder andere Het Parool en NRC Handelsblad het VPRO-radioprogramma OVT. Jansen van Galen schreef boeken over (voormalige) Nederlandse koloniën, wandelen en politici. Hij stelde ook een poëziebloemlezing samen.

Jan Siebelink
Jan Siebelink (Velp, 1938) werd onderwijzer, studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde en werd daarna docent Frans. Tijdens zijn studie maakte de roman À rebours van de Franstalige schrijver J.-K. Huysmans door zijn verblindende stijl, religieuze preoccupatie en verheerlijking van het kwaad een verpletterende indruk op Siebelink. Hij vertaalde het onder de titel Tegen de keer.
In zijn eigen romans en verhalen gaat het altijd om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden tot raadselachtige personages. In het oerverhaal ‘Witte chrysanten’ zitten alle motieven die hij in latere romans zou uitwerken: de kwekerij van zijn vader, die steeds meer het beeld zou worden van het verloren paradijs, het duistere geloof van de vader dat, hoe exact en liefdevol beschreven, nooit begrepen zal worden, het middelbaar onderwijs, de sociale rangorde in een ogenschijnlijk genivelleerde samenleving en bovenal de jeugdjaren in Velp en omstreken.
Met de roman Knielen op een bed violen (2005, bekroond met de AKO-Literatuurprijs, verfilmd) bereikte Siebelink een ongekend groot publiek van een half miljoen lezers. In 2022 verscheen Brengschuld, waarin een recente gebeurtenis een nieuw licht werpt op de ondergang van de kwekerij van zijn familie. (www.debezigebij.nl)

 JJ_van_Galen_en_Jan_Siebelink.jpg

Praktische info
Datum: 12 maart 2023
Tijd: 15.00-17.00 uur
Toegang: vrijwillige bijdrage 
Locatie: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp


jubileum2023_4_002-verkleind.jpg