Oud-rechter Geert Corstens ontleedt de dilemma’s van rechter Maye in 'Kinderwet' van Ian McEwan
Oud-rechter Geert Corstens ontleedt de dilemma’s van rechter Maye in 'Kinderwet' van Ian McEwan
‘Kinderwet’. De titel alleen al trof de jurist Corstens en tijdens het lezen liet de roman hem niet meer los. Corstens zelf heeft ooit te maken gehad met het probleem waarmee de hoofdpersoon, rechter Fiona Maye, werd geconfronteerd: bloedtransfusie tegen de wil van de ouders, en bij Ian McEwan ook tegen de wil van het betrokken kind, de zeventienjarige Adam. Corstens ontleedt de dilemma’s van rechter Maye.
Maye brengt als rechter een bezoek aan de zieke Adam, maar raakt ook op de jongen gesteld. Ze doet nog meer: ze geeft ook uitdrukking aan dat gevoel. Geleidelijk aan ging die houding Corstens als oud-rechter steeds meer boeien. Corstens: “De vraag rees: hield ze wel voldoende afstand tot Adam? Rechters moeten onpartijdig zijn en dat betekent ook dat je afstand moet bewaren tot procespartijen. McEwan weet dit prachtig te verbeelden. Maar ook in kleinere scenes is hij magistraal. Zo zijn er vele mooie passages te vinden in het boek. Zijdelings raakt McEwan ook andere thema’s aan, zoals klassenjustitie, de voor juristen bekende spanning tussen de normatieve rechtswetenschap en de bètawetenschappen, de academische wereld en de wereld van de rechters en advocaten. Maar het mooiste van alles vind ik zijn vermogen dilemma’s uiteen te zetten zonder dat hij een duidelijke keuze maakt.”
Het boek van McEwan staat centraal in het betoog van Corstens. Hij volgt daarbij drie rode draden in het boek. Ten eerste het dilemma waarvoor rechter Maye wordt gesteld, waarbij Corstens ook zal aanknopen bij een eigen ervaring als rechter. Daarna gaat hij dieper in op de spanning die bij de rechter opkomt (gevoel versus verstand, professionele terughoudend versus haar gevoelens voor Adam). En ten slotte gaat hij wellicht ook in op de verwijdering tussen rechter Maye en haar man en het effect daarvan op haar.
Bestellen
'Kinderwet' Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Geert Cocrstens
Geert Corstens (1946) is oud-rechter en hoogleraar, laatstelijk president van de Hoge Raad der Nederlanden. Hij schreef talloze artikelen en diverse boeken, onder andere een veel gebruikt handboek over het Nederlands strafprocesrecht en een boek over het Europees strafrecht. Bij zijn afscheid van de Hoge Raad publiceerde hij ‘De rechtsstaat moet je leren’ (vertaald in het Engels en het Russisch). Samen met Reindert Kuiper verzorgde hij een herziene, geactualiseerde en geïnternationaliseerde druk die in december 2020 verscheen: ‘De rechter grijpt de macht en andere misverstanden over de democratische rechtsstaat’. Afgelopen jaren publiceerde hij vier essays in Het Hollands Maandblad. Hij houdt voordrachten en publiceert over diverse thema’s, zoals de Rechtsstaat, de Positie van rechters en Vergeving.
Praktische info
Datum: woesndagavond 14 december 2022
Tijd: inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur, einde 22.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegangsprijs
• € 5,- per persoon (exclusief consumpties) of
• Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding)
Aanmelden
Wilt u de lezing in de boekhandel bijwonen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij de datum van de lezing. U kunt op de avond zelf het verschuldigde bedrag met pinpas of met gepast geld voldoen.
Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.
Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, Incluzio, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl