Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

LEESKRING ‘Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639’

Van 16 januari 2023 09:30 tot 11:00
Categorieën: Leeskring
Gezien: 582

GESCHIEDENISLEESKRING bespreekt ‘Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639’

Hoe kreeg admiraal Maarten Tromp het voor elkaar om in 1639 bij Duins de Spaanse Armada te verslaan? Wat was zijn plan, zijn organisatie? En hoe zag het rauwe leven op zee er toen eigenlijk uit? Historicus Luc Panhuysen beschrijft het op meeslepende wijze in zijn nieuwste boek. We bespreken het in de Geschiedenisleeskring van 16 januari 2023.

Op de plechtigheid rond Tromps benoeming tot admiraal in 1637 viel op dat het feestvarken er bedrukt uitzag. Het vaderland stond er maritiem gezien op dat moment dan ook beroerd voor. Spanje rukte op in de noordelijke wateren. Visserij en koopvaardij leden onder kaperij. In Den Haag riep men dat het land aan de zeekant werd belegerd. Twee jaar later zou Tromp de Spaanse opmars een definitief halt toeroepen door de armada vernietigend te verslaan. Hoe was dat mogelijk? Een vloot bestond uit meer dan alleen hout en canvas, het was ook een organisatie, zo begreep Tromp. Onvermoeibaar zoekt hij naar manieren om de zeemacht sterker te maken dan de som der schepen. Wanneer hij uiteindelijk de strijd aanbindt met de Spaanse overmacht, formeert hij zijn vloot tot een ‘monsterschip’.

16 januari, het duurt nog even, tijd genoeg voor dit boek dat ook vol staat met fraaie illustraties en informatieve kaarten. Ook al begin je pas een week van tevoren, je krijgt het boek geheid uit, dat volgens het Marineblad “leest alsof je bij luitenant-admiraal Maarten Tromp aan boord bent op zijn vlaggenschip Aemilia.” Bovendien heeft het volgens de Volkskrant een zenuwslopende ontknoping – “Wat een verhaal.”

Praktische info
Datum: maandagochtend 16 januari 2023
Tijd: 09.30-11.00 uur
Toegang: € 5,-. Koffie of thee is ook voor eigen rekening.
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te bellen naar coördinator Ellen Schaap: 06-4011 1245.

Bestellen
Het Monsterschip Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geschiedenisleeskring
De besloten geschiedenisleeskring komt eens in de twee maanden bij elkaar, de datum wordt per keer vastgesteld. Wel is het altijd op een maandagochtend. Ook het boek wordt per keer in overleg gekozen. De bijeenkomsten worden door verschillende deelnemers geleid. Vast aanspreekpunt ter plekke is Pim (Willem) van Dorp. 

De geschiedenisleeskring heeft op dit het maximum aantal deelnemers. Wilt u op de wachtlijst? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.