Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

Wat is Waarheid?

Van 07 november 2022 10:00 tot 12:00
Categorieën: Filosofie
Gezien: 184

Wat is Waarheid?

Wat waarheid precies betekent, is al sinds de klassieke oudheid onderwerp van discussie. Maandagochtend 7 november doen ook wij een duit in het zakje, in het PhiloCaféonder leiding van moderator Hein Hoek.

De discussie over wat waarheid is, gaat ver terug in de geschiedenis. Een universalistische opvatting van waarheid is: een overkoepelende waarheid die in alle omstandigheden geldt: Waarheid is het in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Dit is de zogenaamde noodzakelijke waarheid. Verder zijn er nog contingente waarheden, die niet in alle mogelijke gevallen waar zijn maar in sommige wel.

Klassieke definitie
Aristoteles stelde een klassieke definitie van waarheid op: ‘Waar is van iets dat zo is, te zeggen dat het zo is, en van iets dat niet zo is, te zeggen dat het niet zo is’. Dit is een eerste formulering van de correspondentietheorie, als er een overeenstemming is tussen verstand (kennis) en feiten (werkelijkheid). Moderne filosofen zoals Spinoza en Hegel stelden tegenover de correspondentietheorie een coherentietheorie: iets is waar als het coherent is met een reeks of systeem van andere uitspraken. In de hedendaagse filosofie ontstond aan het begin van de 20e eeuw de pragmatische waarheidstheorie: waarheid is dat wat nuttig en bruikbaar is, dat wat werkt. (Peirce). Verder is er ook nog de consensustheorie van de waarheid, o.a. bij Jürgen Habermas. Hij stelt dat een uitspraak waar is, wanneer een onbegrensd groot aantal mensen dat over alle wenselijke communicatiemiddelen beschikt deze uitspraak zou onderschrijven.

Gezaghebbende waarheid
Opvattingen van experts of van een meerderheid konden als gezaghebbende waarheid worden beschouwd. Aan de eis dat daarbij toch nog de toets van de filosofische kritiek doorstaan moest worden, werd niet altijd even zwaar getild. Zulke gezaghebbendheid leidde er in de geschiedenis meermalen toe, dat nieuwe ideeën erdoor werden verstikt. Waar het gezag door tegenargumenten werd ondermijnd, kon niet altijd meer even eenvoudig over waarheid worden beschikt. De strijd over waarheid die zo ontbrandde, werd vaak met machtsmiddelen uitgevochten en ging niet zelden ten koste van het gezag van wetenschappelijke expertise.

Wie heeft de waarheid in pacht?
Het is juist de strijd om de waarheid die ons nog steeds bezighoudt! Want wie heeft de waarheid in pacht? En als jouw waarheid absoluut onweerlegbaar is, maar een ander die niet erkent? Met dit soort vragen en door de deelnemers ingebrachte vragen gaan we stoeien.

Dat we over het begrip Waarheid uitgebreid van gedachten kunnen wisselen en kunnen onderzoeken is een waarheid als een koe.

Of niet?

Praktische info
Datum: maandagochtend 7 november 2022 
Tijd: 10.00-12.00 uur
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp
Toegang: € 5,-

Aanmelden
Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst.