Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

LHBTIQ+ deel 1: Alex Bakker over de transgendergeschiedenis in Nederland GEANNULEERD

Van 21 september 2022 20:00 tot 21 september 2022 22:00
Categorieën: Lezing
Gezien: 172

LHBTIQ+ deel 1: Alex Bakker over de transgendergeschiedenis in Nederland

De eerste van een serie van drie lezingen over het hele spectrum van LHBTIQ+: een lezing door Alex Bakker, die als schrijver en historicus gespecialiseerd is in de Tweede Wereldoorlog en transgendergeschiedenis. Hij gaat meer vertellen over de achtergronden van de transgenderemancipatie in Nederland.

Bakker schreef hierover een boek dat in 2018 verscheen: Transgender in Nederland – Een buitengewone geschiedenis. Het was voor het eerst dat deze geschiedenis werd beschreven, vanaf de jaren vijftig toen in Nederland de eerste genderoperaties plaatsvonden. Niet dat er voor die tijd geen transgenders bestonden. Ze waren er wel degelijk, ook in eerdere eeuwen, al bestond het woord – en ook het concept – nog niet. “In de westerse geschiedenis bleven het individuen, die al dan niet opvielen”, schrijft Bakker. Het is pas door de komst van medische mogelijkheden tot geslachtsaanpassing dat zich in de twintigste eeuw iets als een transseksueel of transgender fenomeen ontwikkelde.

Alex Bakker
Als schrijver en historicus richt Alex Bakker zich op twee hoofdonderwerpen waarover hij boeken, columns en essays schrijft, en tentoonstellingen en documentaires maakt: de Tweede Wereldoorlog en transgendergeschiedenis. Hij heeft diverse boektitels op zijn naam staan, zoals het bovengenoemde boek Transgender in Nederland (2018). Zijn nieuwste boek is Een halve eeuw transgenderzorg aan de VU (2021), waar de genderpoli zich ontwikkelde van een wekelijks spreekuur voor geslachtshormonen tot een volwaardige, internationaal gerespecteerde kliniek voor transgenderzorg aan het VUmc. In 2020 verscheen een Engelstalige bundel van essays, Others of my kind, door meerdere schrijvers onder wie Bakker. In 2014 kwam Mijn valse verleden uit, een autobiografisch verhaal van een man geboren als meisje. Sindsdien is Bakker openlijk actief als transman en transgender historicus, die behalve schrijft ook documentaires en tentoonstellingen maakt of daaraan bijdragen levert.

Praktische info
• Datum: woensdag 21 september 2022
• Tijd: 20.00-22.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur
• Kosten: € 7,50 per avond. Gelrepas en CJP 50% korting, op vertoon van uw pas
• Locatie: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Aanmelden
Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U betaalt bij binnenkomst, contant of met pinpas.
Wilt u de andere twee avonden op 12 oktober en 23 november ook bijwonen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info over de hele serie vind u hier.

U bent van harte welkom, hoe u uzelf ook ziet!

Gemeente Rheden
Deze serie lezingen wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Rheden.
Logo_gemeente_Rheden.png