Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, 6881ST Velp, KvK: 69640041

Parels! Élisabeth Jacquet de La Guerre, Maria von Paradis en Ethel Smyth

Van 25 oktober 2022 19:30 tot 22:30
Categorieën: Cursus, Muziek
Gezien: 297

Parels! Élisabeth Jacquet de La Guerre, Maria von Paradis en Ethel Smyth

Het tweede van de serie van drie colleges over klassieke muziek: ‘Parels! Componistes door de eeuwen heen’. Joop van Velzen zoemt in op leven en werk van drie componerende vrouwen.

Élisabeth Claude Jacquet de la Guerre (ca. 1665–1729) was een Franse klaveciniste die uitgroeide tot een van de vooraanstaande componisten tijdens de regeringsperiode van Lodewijk XIV. Ze kon als wonderkind van tien jaar al de moeilijkste muziek van blad lezen, zichzelf begeleiden op klavecimbel en transponeren in elke toonaard die men haar opgaf. Aan het hof werd ze een van de belangrijkste Franse componisten naast Jean-Baptiste Lully. Tijdens haar leven was zij een beroemdheid en haar salonconcerten en publieke recitals werden in tijdschriften lovend beschreven. De la Guerre componeerde opera’s, balletten, klavecimbelwerken en geestelijke en wereldlijke cantates.

Maria Theresia von Paradis (1759–1824) was een Oostenrijkse pianiste, zangeres, componiste en muziekpedagoge. Gedurende haar rondreis door Europa (vanaf 1783) begon zij muziek voor piano en zang te componeren. Ze werd sterk beïnvloed door belangrijke pedagogen onder wie Antonio Salieri (zang en compositie). Vanaf 1789 besteedde Von Paradis meer tijd aan componeren dan aan optreden. Tot 1797 componeert ze vijf opera's en drie cantates en daarna ook liederen, kamermuziek en sonates. Nadat haar opera Rinaldo un Alcina was geflopt, richtte zij zich meer op lesgeven. In 1808 stichtte zij haar eigen muziekschool in Wenen waar ze zang, piano en muziektheorie doceerde aan meisjes.

Dame Ethel Mary Smyth (1858–1944) was een Engelse componiste, dirigent en schrijfster. Ze leidde bovendien de Suffragettesbeweging. In 1877 ging ze compositie studeren aan de Felix Mendelssohnschool voor muziek en theater in Leipzig. Componisten als Clara Schumann, Anton Rubinstein, Edvard Grieg en Johannes Brahms leerde zij persoonlijk kennen. In 1887 maakte zij kennis maakte met de Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Hij adviseerde haar zich vooral in de instrumentatieleer verder te bekwamen. Daardoor ging zij zich steeds meer bezig houden met muziek voor groot orkest. Later ook met opera’s, balletten, koorwerken, kamermuziek en werken voor orgel en piano solo.

Praktische info
Datum: 25 oktober 2022
Tijd: 19.30 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6, Velp

Aanmelden en betalen
Heeft u niet ingetekend voor de hele serie van drie colleges, maar wilt u er 25 oktober wel bij zijn? Klik links bovenaan deze pagina op Tickets. Kosten: € 25,-. Van harte welkom!

Voor meer info over de hele cursus en Joop van Velzen klik hier.