Ik Buurt Mee lezing ONLINE met Peter Zuidema

Lezing
Plato
Datum: 9 december 2020 20:00

Locatie: ONLINE

Peter Zuidema: “Het begrip “kunst” door de eeuwen heen: Van Plato tot Danto”

Plato was één van de eersten in de Westerse filosofie die zich afgevraagd heeft wat kunst is. Hij kwam tot de functionele definitie “kunst is imitatie van de werkelijkheid”. Pas 2000 jaar later hebben de Verlichtingsfilosofen Baumgarten en Kant deze vraag anders beantwoord. Kunst moest voor hen te maken hebben met het ervaren van Schoonheid. Zij waren zo de filosofische wegbereiders voor de Romantiek. Met de introductie van de fotografie en de komst van de abstracte kunst en in het bijzonder Dada en Pop art zijn er geheel andere definities geformuleerd. Kunst hoefde niet meer de werkelijkheid te imiteren of mooi te zijn. Eén definitie bekijkt een kunstwerk of kunstenaar vanuit historisch perspectief om de vraag te beantwoorden of iets kunst is. De ander bekijkt de vraag vanuit een institutioneel perspectief: kunst is wat de kunstgemeenschap als kunst bestempeld. De hedendaagse filosoof Danto concludeerde op basis van deze laatste definitie dat dus alles kunst is en dus eigenlijk niets kunst is: DE KUNST IS DOOD! In de lezing wordt een historische tocht beschreven langs de diverse kunstbegrippen in de esthetiek en de inspiratiebron van die begrippen vanuit de kunsten.

Over de spreker:
Peter Zuidema studeerde natuurkunde in Delft en promoveerde in Utrecht. Hij werkte na zijn studie zijn hele carrière in de ICT voor diverse overheidsorganisaties en een commerciële ICT-dienstverlener. Na zijn professionele carrière heeft hij in Leiden zijn bachelor Wijsbegeerte gehaald. Vanaf 2010 verdiept hij zich voornamelijk in de filosofie van de kunst. Peter woont sinds 2007 in Velp. Hij organiseert sinds 2014 de “Ik-buurt-mee!”-lezingen en is secretaris van de stichting Cultureel Podium Jansen en de Feijter.

illustratie:
Plato: Romeinse kopie van een buste van Plato gemaakt door Silanion voor de Academie van Athene (ca. 370 v. Chr)

Nadere informatie voor het thuis volgen van de lezing
DE LEZING IS UITSLUITEND ONLINE TE VOLGEN.
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u de lezing thuis op uw computer volgen dan dient uw computer te beschikken over toegang tot internet.  Uiterlijk een uur voor de lezing ontvangt u een e-mail met daarin een link waarmee u de lezing kunt volgen. Van huis uit kunt u vragen stellen per sms op een mobiel nummer dat in de mail zal worden genoemd.De streaming wordt door onze stichting gratis aangeboden.

 

Mogelijk vervolg
We zijn van plan om na een daarvoor in aanmerking komende lezing een gespreksgroep te starten, waarin het onderwerp met elkaar nader uitgediept wordt. Peter Zuidema is bereid hieraan voor wat betreft zijn lezing mee te werken.

 

 

Alle datums


  • 9 december 2020 20:00