Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee! met Frank Keverling Buisman en Ingrid D. Jacobs

Evenement
Rhedens
Datum: 25 maart 2020 20:00 - 22:00

Locatie: Het Rhedens  |  Plaats: Rozendaal, Nederland

Frank Keverling Buisman en Ingrid D. Jacobs verzorgen in deze Ik Buurt Mee! een lezing met als onderwerp: “De begintijd van het Rhedens”.

De eerste fase van de school die we nu als ‘het Rhedens’ kennen begint in  1955 (de formele start van de school in villa Klein Gelrestein, op de hoek van de Bosweg en de Ringallee), waarbij de gemeente Rheden en een aantal topmensen van de AKU (nu AKZO) samengewerkt hebben om die school van de grond te tillen. Het idee was om met moderne onderwijsvormen een geheel ander soort onderwijs aan te bieden dan de zeer traditionele scholen in Arnhem (vooral het gymnasium was erg behoudend). Er werd daarvoor een rector (Ringrose) aangetrokken die in zijn publicaties blijk had gegeven daar een groot voorstander van te zijn; hij verzamelde een aantal gelijkgestemde leraren om zich heen. Bij een moderne school hoorde natuurlijk ook een niet traditioneel gebouw; dat kwam er in 1957/58. Al vrij snel bleek dat de resultaten niet erg florissant waren, en er binnen het bestuur/curatorium, de schoolleiding en de leraren onenigheid ontstond over de te volgen koers, met als gevolg dat Ringrose het veld moest ruimen en vervangen werd door een hardcore troubleshooter (Voogd), die de school in een paar jaar in ‘normaal’ vaarwater bracht. Die revolutionaire periode eindigt daarmee, De lezing gaat juist over die periode, die globaal loopt van 1955 tot 1960, het eerste jaar dat er een eindexamen gehouden werd. Ingrid en Frank (beide oud-leerling) willen graag de eerste resultaten van hun onderzoek presenteren (in het jaar dat de school 65 jaar bestaat), omdat ze nog op zoek zijn naar meer informatie. Het archief van de school is in 1987 geheel door brand verloren gegaan, zodat ze uit allerlei toevallig gevonden stukken wel het nodige hebben kunnen vinden, maar het is heel goed mogelijk dat er onder oud-leerlingen, oud-bestuursleden  of hun nazaten nog meer materiaal is. Ze hebben met een aantal al contact gehad, maar de lezing zal er mogelijk nog meer aandacht op vestigen.

Prof. dr. Frank Keverling Buisman (Arnhem, 1945) studeerde rechten in Utrecht en volgde de Rijksarchiefschool (1971-1973). Hij was (fungerend) rijksarchivaris in Drenthe (1980-1987) en Gelderland (1987-2002); van 2003 tot medio 2006 was hij directeur van het Gelders Archief. In 1986 promoveerde hij op een proefschrift over Drentse rechtsgeschiedenis. Van 1999 tot 2007 was hij bijzonder hoogleraar Oud-Vaderlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was bestuurlijk actief bij verenigingen en stichtingen op archivistisch en historisch terrein, zowel als auteur als redacteur, o.a. bij Kastelen en Gelderland en Adel en ridderschap. Hij is nu als redacteur betrokken bij Het Verhaal van Gelderland, het beoogde nieuwe standaardwerk over de geschiedenis van Gelderland.

Drs. Ingrid D. Jacobs studeerde Nederlands. Zij schrijft en vertelt over en doet onderzoek op het gebied van cultuur en geschiedenis. Haar laatste boek was ‘De BRUG’, de biografie van de ‘oude’ Rijnbrug bij Arnhem. Ze heeft veel gepubliceerd over Arnhemse en Gelderse geschiedenis: over stadsontwikkeling, muziekleven, Tweede Wereldoorlog of kunstenaarssociëteiten. Momenteel werkt ze aan het roofkunstonderzoek, een boek over de Nijmeegse bijna 100-jarige woningstichting De Gemeenschap en is ze de beeldresearcher van de provinciale geschiedenis ‘Verhaal Van Gelderland’. 

Rhedens2Rhedens3

De lezing vindt in het Rhedens plaats!

Praktische info
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Het Rhedens, Kleiberglaan 1 in Rozendaal
Toegangsprijs: €5 per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding)

Aanmelden is verplicht via de knop: reserveren (re-boven). U ontvangt direct na aanmelding per mail een bevestiging, die u mee moet nemen als toegangsbewijs voor de lezing.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken. 

logo

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl 

 

Beschikbare stoelen
78
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Kleiberglaan 1
Rozendaal, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 25 maart 2020 20:00 - 22:00