Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

In gesprek met Mirjam Guensberg over Held zonder vaderland

Gesprek
Datum: 4 februari 2020 20:00 - 22:00

Locatie: Jansen & de Feijter

LET OP: UITGESTELD NAAR 4 FEBRUARI!!

 

Miriam Guensberg schreef een autobiografisch boek over haar joods Poolse vader: Held zonder vaderland: mijn vader: Pools, joods én bevrijder. Boekhandelaar Walter Jansen zal met Mirjam Guenberg in gesprek gaan over deze persoonlijke geschiedenis en over haar prachtige boeken Held zonder vaderland en Poolse tranen.

Citaat Frans Timmermans:
"Miriam Geunsberg schrijft hele bijzondere boeken. Lezen mensen! 

'Held zonder Vaderland' schetst het verscheurde leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg, die als net afgestudeerd arts zijn leven waagt bij het Poolse bevrijdingsleger. Als de Duitsers en de Russen in september 1939 van twee kanten Polen binnenvallen, zit er voor Dolek nog maar één ding op: vechten voor een vrij vaderland! Hij meldt zich bij het uit Polen gevluchte leger in Frankrijk om daar te strijden tegen de nazi's.

Hoewel de meesten van ons wel weten dat we tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Canadezen, Amerikanen en Engelsen zijn bevrijd, weet bijna niemand dat een kwart miljoen van de bevrijders Poolse strijdkrachten waren. Zelfs in de Nederlandse geschiedenisboeken wordt dit nergens vermeld. In oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat de Polen grote delen van Zuid-Nederland binnenvielen en heroverden op de Duitsers.

Na een bloedige strijd, waarbij veel Polen het leven verliezen, geeft Frankrijk zich over. Maar voor Dolek en alle andere Poolse strijdkrachten is capituleren als vloeken. Hij wil zo snel mogelijk zijn vaderland Polen bevrijden en zijn ouders en broers weer in de armen sluiten. Dolek trekt als partizaan via vluchtwegen naar Schotland en sluit zich aan bij de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Na de ontscheping op de kust van Normandie in de zomer van '44 bevrijdt hij met de Polen, in zijn hoedanigheid als legerarts, grote delen van Frankrijk, België en Nederland.

Over de schrijfster:
Miriam Guensberg duikt in het bewogen leven van haar vader en probeert het onrecht dat haar familie, de Joden en de Poolse bevrijders is aangedaan, recht te doen door hun onbekende verhaal alsnog te vertellen. Ze zoekt in brieven en documenten en reist naar het geboortedorp van haar vader in Polen waar ze gruwelijke ontdekkingen doet over wat haar grootouders en de Joodse gemeenschap is aangedaan. Dat alles levert een intiem maar ook schokkend verhaal op dat tot nadenken stemt. 'Held zonder vaderland' beschrijft een pijnlijke geschiedenis die gepareerd werd door een veerkrachtige man. Het is een ode van een dochter aan haar vader.

Miriam Guensberg (1950) studeerde filosofie en schreef vele romans, waarvan de laatste drie (Poolse tranen, Ooit, Vrachtbrief) de geschiedenis van haar vader als uitgangspunt hebben. Poolse tranen werd genomineerd voor de Wizo Literatuurprijs.

Miriam Guensberg

Bestellen boek: Held zonder vaderland - Prijs €19, 99 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dinsdag 4 februari - aanvang 20.00 uur - entree €7,50
 

 

Beschikbare stoelen
47
Aantal beschikbare stoelen
60
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 4 februari 2020 20:00 - 22:00