Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee! met Jacques Kaal

Evenement
Datum: 24 oktober 2019 20:00 - 22:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Jaques Kaal verzorgt deze avond een lezing over het leven en werk van Friedrich Tischbein.

Friedrich Tischbein, Duits kunstschilder
Het is prettig dat er, naast de ‘blockbuster’-tentoonstellingen waarbij bezoekers elkaar verdringen, ook af en toe een expositie voor fijnproevers wordt georganiseerd. Die kwalificatie geldt zeker voor de tentoonstelling die het Rijksmuseum Twenthe in het najaar wijdt aan de Duitse kunstschilder Friedrich Tischbein (1750-1812). Als telg van een uitgebreide schildersfamilie specialiseerde hij zich in portretten. Daarmee kreeg hij opdrachten in heel Europa, waaronder Nederland. Rond 1787 mocht hij onder meer een uitgebreide serie portretten van stadhouder Willem V en zijn gezin maken, terwijl ook vele notabelen en zakenlieden in Amsterdam aan Tischbein de opdracht gaven om hen voor het nageslacht in een portret vast te leggen.

Friedrich is nu in Nederland niet erg bekend meer, en dat is jammer want zijn werk is heel interessant. Meer bekendheid geniet zijn neef Wilhelm, die het schilderij ‘Goethe op het platteland van Rome’ heeft gemaakt. Dat zal in de voordracht ook ter sprake komen.

De tentoonstelling in Enschede draagt de titel Johann Friedrich August Tischbein en de ontdekking van het gevoel. Het museum is erin geslaagd hiervoor een aantal belangrijke werken uit de collectie van Paleis het Loo te lenen. Normaal mogen die niet het paleis uit. Verder zijn een flink aantal schilderijen uit de rijke collectie van de Galerie Alte Meister in Kassel ter beschikking gekomen. Alle belangrijke werken uit het oeuvre van Friedrich Tischbein kunnen aldus bekeken en bestudeerd worden.

De lezing zal een studie naar het werk van Tischbein samenvatten, waarbij tevens aandacht zal worden gegeven aan de (kunst-)historische context daarvan. De voordracht heeft dan ook mede ten doel om de toehoorders voor te bereiden op een eventueel bezoek aan het Enschedese museum. Zo’n bezoek zal daardoor hopelijk extra interessant worden. 

Jacques Kaal woont sinds vijf jaar in Velp. Hij was 36 jaar advocaat en 6 jaar rechter. Sedert zijn pensionering in 2015 is hij intensief bezig met het bestuderen van kunst en kunstgeschiedenis.

Jacque Kaal 2
Foto met twee portretten van Friedrich Tischbein. De foto is in mei 2019 door de spreker gemaakt in de Schatkamer Pendantportretten van het Rijksmuseum Twenthe.

Praktische info
Tijd: 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Plaats: Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp
Toegangsprijs: €5 per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang (graag vermelden bij de aanmelding)

Aanmelden is verplicht via de knop reserveren (re-boven). Een week voor de lezing ontvangt u een bevestiging, die tevens dient als toegangsbewijs.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken. 

logo

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl 

 

Beschikbare stoelen
17
Aantal beschikbare stoelen
20
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 24 oktober 2019 20:00 - 22:00