Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Collagegedichten van Ana Roelofs

Expositie
Datum: 1 juli 2019 00:00 - 31 augustus 2019 00:00

Locatie: Jansen & de Feijter

In de maanden juli en augustus is er bij de boekhandel een expositie te zien van collage gedichten gemaakt door Ana Roelofs. De toegang is gratis en de collages zijn te koop.

Een geheel eigen universum - dat is het eerste wat opvalt aan de collagegedichten van Ana Roelofs. Een grote-mensen-sprookjesbosuniversum vol eigenzinnige dieren en beestjes: olifantjes, vogels, muizen, konijnen, dino's en monstertjes, die je dwarszitten, leiden of afleiden, die je toespreken, uitlachen, helpen - of gewoon negeren - terwijl je op weg bent naar een toegefluisterde uitweg, naar een in krantenwoorden neergeschreven oplossing, of gewoon op weg naar elders — want in Ana's gedichten ga je altijd ergens naartoe. En altijd gaat dat via één lange weg van woorden, één lange zin waarvan de delen ongemerkt in elkaar overgaan… terwijl de lezer nog denkt dat hij op het ene spoor zit, is hij ongemerkt al het volgende pad in gevoerd. Woorden die een einde lijken aan te kondigen, blijken opeens het begin van een nieuwe wending. Ana's gedichten lijken daardoor grillig, maar in feite hebben ze altijd een strenge opbouw met een loodstrak ritme. (Kijkt u zelf maar.) 

Ook geheel eigen is de vormgeving van de gedichten. De typografie. Ieder werk is samengesteld uit met de hand uitgesneden kranten- en tijdschriftwoorden, en dat betekent dat er voorafgaand aan het 'schrijven' eerst honderden woorden verzameld en geordend moeten worden. En daarna opgeplakt - horizontaal of verticaal, maar altijd in het gareel van het ritme van het gedicht. Op het eerste gezicht lijken de gedichten impulsief tot stand gekomen, maar die impulsen zijn wel degelijk geordend. En dat komt door die knipsels. Die dicteren de grenzen van wat er gezegd kan worden - in het woordenboek staan tienduizenden woorden meer -, en elk gedicht is daardoor het resultaat van zoeken en schikken en herschikken. Het wonderlijke is dat er tijdens die compositiefase ook onverwachte zinnen en beelden ontstaan, die het gedicht een onverwachte wending kunnen geven. Elk gedicht is zo het resultaat van een proces tussen de dichter-kunstenaar en het geknipte materiaal - iets wat je gerust  een compositie mag noemen. 

Kortom, een eigen, grillig universum met eigen regels, dat zich op een organische manier vult met wonderlijke bewoners. En dat inmiddels is uitgedijd tot bijna 250 gedichten. Hier aan de muren hangen en staan er tweeëntwintig - de rest kunt u bekijken op haar website anaroelofs.nl/poezie 

Tekst is van Raymond Noë: redacteur bij Genootschap Onze Taal

Ana Roelofs Ana Roelofs 2 Ana Roelofs 3

 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • Van 1 juli 2019 00:00 tot 31 augustus 2019 00:00