Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Herontdekte klassiekers lezingenreeks

Lezing
Datum: 30 oktober 2019 20:00 - 27 november 2019 20:00

Locatie: Jansen & De Feijter

Soms ontdek je in het buitenland een prachtig boek, dat daar als ware klassieker geldt, maar vreemd genoeg in het Nederlands niet (meer) verkrijgbaar is. Om Nederland kennis te laten nemen van de grote onbekende meesterwerken, is de Schwob-reeks een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Schwob gaat op zoek naar de must-reads uit de twintigste eeuw die niet iedereen kent: cultboeken, vergeten klassiekers en tips van insiders uit alle hoeken van de wereld.

Wij boekverkopers zijn ook altijd op zoek naar de krenten in de pap, de echt bijzondere boeken waarvan wij vinden dat iedereen ze gelezen moet hebben – en daarom organiseren we in navolging van de collegereeks klassieke muziek van Joop van Velzen een reeks klassieke literatuur. We beginnen met een reeks van drie avonden, waarin telkens één boek centraal staat. Stuk voor stuk boeken die ook anno 2019 nog de moeite waard zijn om gelezen te worden.

De lezingen worden verzorgd door Mathijs Sanders (1971), als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hiervoor was hij ruim veertien jaar docent Algemene Cultuurwetenschappen en Europese Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. En vooral: veellezer en enthousiast verteller!

Data

Woensdag 25 september 2019

De grote angst in de bergen – Charles-Ferdinand Ramuz (1926) (Zwitserland)

Een groep herders leidt de koeien van een Zwitsers bergdorp voor de zomermaanden naar Sasseneire, een braakliggende alpenweide, vlak onder de gletsjer, waar zich twintig jaar eerder vreemde ongelukken hebben voorgedaan. Volgens de oudere dorpsbewoners is die weide vervloekt, maar onder druk van de jongeren gaat de kudde er toch heen.

http://www.schwob.nl/boeken/index.php?p=151

Woensdag 30 oktober 2019

Grand Hotel – Vicki Baum (1929) (Oostenrijk)

Berlijn, jaren twintig. In een luxueus grand hotel raken de levens van enkele gasten korte tijd met elkaar verweven, wat voor ieder van hen grote gevolgen heeft. Liefde, verraad, moord en geluk – met een speelse, ironische lichtheid en een adembenemende vaart verbindt Vicki Baum het lot van de hotelgasten met elkaar.

http://www.schwob.nl/boeken/index.php?p=127

Woensdag 27 november 2019

Als Beale Street kon praten – James Baldwin (1974) (Verenigde Staten)

Harlem, begin jaren zeventig, de tijd van Aretha Franklin en Ray Charles. De 19-jarige Tish is zwanger van haar grote liefde Fonny, een jonge beeldhouwer. Hij zit vast, beschuldigd van een verkrachting, ingerekend door een racistische agent. Een liefdesverhaal als de blues, gepassioneerd, melancholiek en onvergetelijk.

http://www.schwob.nl/boeken/index.php?p=126

 

Elk van de drie avonden wordt aangekleed in het thema van het boek.  U betaalt voor de drie lezingen een bedrag van €35. Mocht u zich voor een losse avond willen inschrijven, dan zijn de kosten daarvoor €14,50. Mocht u niet bij alle drie de data aanwezig zijn, wilt u dat dan aangeven bij uw aanmelding?

We sluiten de reeks af met de filmvertoning van If Beale Street Could Talk  (2018) op 29 november.

De lezingenreeks zal bij voldoende belangstelling eind september 2019 van start gaan. Dus heeft u belangstelling, meldt u zich dan vast aan. Wij houden u op de hoogte. Wees welkom!

Aantal deelnemers: minimaal 15, maximaal 25.

Wat is Schwob?

Schwob is een initiatief van het Nederlands Letterenfonds, die uitgevers aanmoedigt grote klassiekers uit de wereldliteratuur voor het eerst naar het Nederlands te laten vertalen. De actie is vernoemd naar de Franse auteur Marcel Schwob (1867-1905), die Robert Louis Stevenson introduceerde in Frankrijk. Oscar Wilde, Paul Valéry en Alfred Jarry waren fan van Schwobs eigen werk en droegen boeken aan hem op.

 

Beschikbare stoelen
3
Aantal beschikbare stoelen
25

 

Alle datums


  • Van 30 oktober 2019 20:00 tot 27 november 2019 20:00