Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee! met Wim van Tilborg

Evenement
Datum: 18 maart 2019 20:00 - 22:00

Locatie: Jansen & de Feijter

China is in vijftig jaar tijd de tweede economie van de wereld geworden. Amerika dreigt zijn status als wereldmacht te verliezen. De snelle groei en het gedrag van China roepen in het westen gevoelens van bedreiging op. In zijn lezing op maandag 18 maart belicht Wim van Tilborg de drijfveren en de frustraties in de Chinese cultuur, als erfenis van het Chinese verleden. Aanmelden voor deze Ik Buurt Mee moet via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We lezen en horen veel over China. In de tijd van Mao Zedong was China een straatarm land waar de mensen massaal van de honger stierven. Nu, nog geen vijftig jaar na Mao’s dood in 1976, is het de tweede economie van de wereld, die de wereldorde waaraan we gewend waren door elkaar schudt. Amerika dreigt zijn status als belangrijkste wereldmacht te verliezen. 

De machtsverschuivingen op het wereldtoneel worden in de media breed uitgesponnen, meestal vanuit ons westerse oogpunt. We zijn geneigd de groei en het gedrag van China te zien als een bedreiging, en vergeten vaak ook over andere vragen na te denken: Wat drijft China? Wat zijn hun waarden en normen? Waar willen ze naar toe? En wat betekent dat dan voor die bedreiging die we allen voelen?

China heeft een oude, diepgewortelde, cultuur gebaseerd op het Confucianisme, Taoïsme en Boeddhisme en een rijke geschiedenis met 27 Keizerlijke Dynastieën. Cultuurverschillen met het westen kunnen gemakkelijk aanleiding geven voor misverstanden en botsingen. En die kunnen levensgevaarlijk zijn in een wereld waar de ene grootmacht de andere verdringt van de eerste plaats.

De lezing gaat daarom vooral over de drijfveren en de frustraties in de Chinese cultuur, zoals die voortkomen uit het Chinese verleden. Wim van Tilborg duidt de betekenis van de Chinese houding voor hun buitenlandse politiek en laat zien wat er mis kan gaan door voor de hand liggende misverstanden. Conflicten zoals die met Taiwan en de handelsoorlog met de VS komen aan de orde. Maar ook binnenlandse problemen met de Tibetanen en de Oeigoeren. Steeds vanuit de vraag: ‘Wat drijft de Chinezen en wat betekent dat voor ons?’ 

Wim van Tilborg China

Wim van Tilborg
Wim van Tilborg woont in Velp. Hij studeerde scheikunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn promotie had hij een lange carrière in het bedrijfsleven. Door zijn werk kwam hij in aanraking met China. Hij raakte gefascineerd door het land en zijn snelle opkomst. Gedreven door de vraag hoe dat kon, is hij in de cultuur en geschiedenis van China gedoken. Hij heeft eerder voordrachten verzorgd voor Ik buurt mee! gegeven, waaronder een over de ‘Keizerlijke Dynastieën van China’.

Praktische info
20.00 (inloop vanaf 19.30) tot 22.00 uur 
Boekhandel/Podium Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp
Toegang: 5 euro per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang.

Aanmelden is verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ook voor meer informatie). Een week voor de lezing ontvangt u dan een bevestiging, die dient als toegangsbewijs.

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken. 

logo

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 18 maart 2019 20:00 - 22:00