Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Jessica van Geel over Gerrit Rietveld en Truus Schröder

Interview
Datum: 25 maart 2019 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Boekenweek 2019

Journalist en historicus Jessica van Geel is 25 maart bij ons te gast om te vertellen over haar boek I love you, Rietveld: het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en binnenhuisarchitecte Truus Schröder. Ze wordt geïnterviewd door Ivan Borgsteijn.

Rietveld en Schröder hadden meer dan veertig jaar lang een relatie. Een schitterende geschiedenis gebaseerd op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden en familieruzies, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

Schröder stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten. In haar opdracht – en met veel inbreng van haar kant – ontwierp hij het nu wereldberoemde Rietveld Schröderhuis in Utrecht (1924), nadat Schröder weduwe was geworden. Ze ging er wonen, met haar drie kinderen, tot ze er in 1985 overleed. 

Schröder over haar relatie met Rietveld: “Rietveld gaf mij het medicijn waarmee ik zou durven leven. Leven vanuit je zintuigen en vanuit die gewaarwording jezelf opbouwen, bewust worden. Wat je zintuigen ervaren, dat moet je hoog aanslaan. Elementair zijn. Niet de hoeveelheid die telt, maar de kwaliteit. Ik was er rijp voor en hongerig. Ik had zoveel gemist.” 

Jessica van Geel
Jessica van Geel (1973) is journalist en historicus. Ze schrijft voor onder andere NRC Handelsblad, nrc.next, Vrij Nederland en de VARA Gids. In 2013 verscheen van haar het boek Ik zou uren met je kunnen praten maar... en in 2015 maakte ze samen met haar partner Claudia de Breij de interviews voor Neem een Geit, leven voor gevorderden.

Organisatie:  Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Veluwezoom en Boekhandel Meijer & Siegers

Maandag 25 maart - aanvang 20.00 uur - entree € 7,50 - graag reserveren

Voor de activiteiten in de bibliotheek in Dieren en Oosterbeek klik hier 
en voor meer informatie over de activiteiten van Filmhuis Dieren klik hier.

 

 

JessicavanGeel Hans Peter van Velthoven 250
Jessica van Geel Foto: Hans-Peter van Velthoven

 

 

 

 

Beschikbare stoelen
70
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
+31263628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Emmastraat, 6 Velp

 

Alle datums


  • 25 maart 2019 20:00