Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee met Harry Klein Koerkamp

Evenement
Datum: 13 februari 2019 20:00 - 22:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Hoe hebben landkaarten en atlassen het beeld dat mensen van de wereld hebben, gevormd? Sociaalgeograaf Harry Klein Koerkamp neemt u mee op zoektocht naar het antwoord op deze vraag, woensdagavond 13 februari bij Boekhandel/Podium Jansen & de Feijter in Velp.

We leven in een tijd van snelle globalisering. De hele wereld is voor ons bereikbaar geworden. Omgekeerd bereiken ons goederen en informatie van overal op de wereld, we worden erdoor bedolven. We maken zo al vroeg kennis met de wereld. 

In andere tijden verliep de eerste kennismaking met de wereld via de landkaart of atlas. Landkaarten en atlassen spraken tot de verbeelding. Je kreeg een idee van verre landen: die waren spannend en zetten je aan het denken. Over de hele wereld gebeurt dat, en nog steeds vooral op school.

De sociaalgeograaf Harry Klein Koerkamp verzamelt schoolatlassen overal vandaan en wat merkt hij daar dan aan op? Dat een Belgische scholier nog steeds de topografie van Midden-Afrika (voorheen Belgisch Kongo) voorgeschoteld krijgt. En dat ook onze Bosatlas – de 55ste druk uit 2016! – maar liefst zes bladzijden besteedt aan Zuidoost-Azië: ‘ons oude Indië’ in vijftien kaarten en diverse grafieken. Sla je een Indonesische schoolatlas op, dan komt Nederland er juist bekaaid af met een hoekje op de kaart van Frankrijk. De wereldkaart van een Amerikaanse scholier plaatst de USA in het midden en Europa in de marge.

Hoe hebben landkaarten en atlassen bij mensen het beeld van de wereld gevormd, vervormd en wellicht misvormd? Klein Koerkamp neemt ons mee op de zoektocht naar het antwoord op die vraag, aan de hand van vele (school)atlassen en kaarten.

Harry Klein Koerkamp
Harry Klein Koerkamp (1953) studeerde begin jaren zeventig Sociale Geografie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van 1976 tot 1997 was hij docent aardrijkskunde en economie en daarna lid van de directie, steeds op het Liemers College te Zevenaar en Didam. Hij is sinds enkele jaren met pensioen en wekelijks nog actief in het onderwijs in de Liemers. 

Woensdag 13 februari – 20.00 tot 22.00 uur – inloop vanaf 19.30 uur 

Toegang: 5 euro per persoon, exclusief consumpties. Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang. (Graag aangeven bij uw aanmelding).

Aanmelden is verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ook voor meer informatie) 

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

logo

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl  

 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 13 februari 2019 20:00 - 22:00