Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Spinoza’s filosofie van de blijheid

Lezing
Datum: 11 december 2018 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter

Spreker is Velpenaar en uroloog Rob Heijbroek, die na zijn loopbaan geboeid raakte door het werk van Spinoza, de grote Hollandse filosoof uit de zeventiende eeuw.

Heijbroek wijdt u in de filosofie van Spinoza (1632-1677) in aan de hand van de vijf hoofdstukken van zijn belangrijkste werk: de ‘Ethica’. Dit werk werd kort na zijn dood uitgegeven. Spinoza’s filosofie (van de blijheid) is een op meetkundige wijze opgebouwde bewijsvoering van axioma’s en stellingen over ‘de natuur van de dingen’. De principiële filosofische vraag naar de oorsprong van alle zijn ligt in zijn godsbegrip: Deus sive Natura, God of Natuur. ‘God’ is een abstract (ontologisch) begrip over de essentie van alles. Dit ligt op een ander niveau van denken, op een ander kennisniveau, dan het klassieke godsbegrip. Het hoogste goed voor de mens is om God te kennen, en blij te zijn. 

Een citaat uit deel twee van de Ethica: “Er blijft nog over om het nut van deze filosofie voor het dagelijkse leven aan te geven. Zij leert dat wij alleen op bevel van God handelen en dat wij deel hebben aan de goddelijke natuur. Deze opvatting heeft ook het voordeel dat zij leert waarin ons grootste geluk bestaat. Zij leert ons hoe we ons moeten gedragen ten opzichte van de wisselingen van het lot, dat wil zeggen alles wat buiten onze macht ligt. Zij draagt bij aan het maatschappelijk leven, omdat ze leert niemand te haten en te verachten. Ook leert zij tevredenheid en hulpvaardigheid. Deze leer levert ten slotte een grote bijdrage aan de gemeenschap, omdat ze leert hoe men burgers moet besturen en leiden, namelijk niet door hen dienstbaar te maken, maar om hen in vrijheid het beste te laten doen.”

Rob Heijbroek
Velpenaar Rob Heijbroek studeerde medicijnen en promoveerde in de urologie. 26 jaar lang hield hij, als lid van een maatschap, praktijk in Ziekenhuis Velp (voor de fusie met Rijnstate). Toen hij na zijn loopbaan het boekje ‘En je zult spinazie eten’ van Jan Knol las – een hertaling van Spinoza’s Ethica – raakte hij gegrepen door deze ‘filosofie van de blijheid’. Hij begon zich verder in het werk van Spinoza te verdiepen en werd lid van de Vereniging Het Spinozahuis. Inmiddels heeft zo veel kennis vergaard, dat hij die graag met u deelt in de Ik buurt mee!-lezing van 11 december.

Waar en wanneer
De lezing vindt plaats op donderdag 4 april 20.00-22.00 bij Boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat  6, Velp
U bent welkom vanaf 19.30 uur

HERHALING LEZING 11 DECEMBER

Aanmelden 
Aanmelden voor de lezing is noodzakelijk. Dit kan met een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met opgave van het aantal reserveringen. Houders Gelrepas hebben gratis toegang. U gelieve dit wel bij aanmelding aan te geven.

Kosten
€4 euro per persoon (exclusief consumpties)
 
 
 

 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Alle datums


  • 4 april 2019 20:00