Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee met Ingrid D. Jacobs

Lezing
Datum: 30 oktober 2018 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter

GEANNULEERD

 

Rozendaal. De kleinste zelfstandige gemeente op het vasteland. De groenste, de rijkste en gelukkigste ook. Met een heel bijzondere gemeentepolitiek bovendien. Hoe heeft het dorp zich van 1818 tot nu ontwikkeld? Wat was de invloed van de gemeente op onderwijs, wonen en werken, religie, leven en sterven, recreatie en groen? Daarover gaat de Ik buurt mee!-lezing van Ingrid D. Jacobs op 30 oktober.

Jacobs schreef een boek over de 200-jarige geschiedenis van Rozendaal, dat in mei dit jaar verscheen. Ze beschrijft hoe Rozendaal ‘bij wet van heerlijkheid’ een zelfstandige gemeente werd, terwijl de kasteelheren hun ‘heerlijke’ rechten behielden. Lang bleef de invloed van het kasteel groot. Tot de Van Pallandts na de oorlog, vooral vanaf de jaren vijftig, gronden moesten verkopen voor de restauratie van het kasteel. Er kwam nieuwbouw waar nieuwe, hoogopgeleide inwoners gingen wonen. Zij wilden een lokale politiek van de grond krijgen. Zo werd in 1957 Belangen Gemeenschap Rozendaal opgericht. Pas in 1974 viel er meer te kiezen door de oprichting van Rosendael ’74 en Progressief Akkoord.

Jacobs beschrijft ook hoe Rozendaal geregeld bezoek krijgt van het ‘opheffingsspook’. Steevast wordt de ongenode gast vriendelijk maar beslist de deur gewezen. Het ging, en het gaat nog steeds immers goed met het dorp? Eigenlijk wil iedereen dat het in Rozendaal blijft zoals het was – met de goede voorzieningen en een beetje meegaan met de tijd maar niet te veel. Of niet?

Ingrid D. Jacobs

Ingrid D. Jacobs studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt als freelance schrijver en wetenschapsjournalist. Naast eigen proza schrijft ze boeken en artikelen in opdracht – vooral op cultuurhistorisch gebied. Ze beweegt zich op het grensvlak van literatuur, wetenschap, beeldende kunst en geschiedenis. In september verscheen ‘De brug, de oude Rijnbrug van Arnhem’ ( nu de John Frostbrug). Een ‘biografie’ over deze oeverbinding sinds de eerste plannen in 1900.

 

 

Toegang: 6 euro per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang.

Aanmelden is verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (ook voor meer informatie)

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

 

IkBuurtMee 

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, St. VIVA, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl  

 

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Emmastraat 6, 6881 ST Velp, Nederland

 

Alle datums


  • 30 oktober 2018 20:00