Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Isay Rottenberg: een joodse ondernemer in nazi-Duitsland

Lezing
 Registratie gesloten
 
0
Datum: 20 maart 2018 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter  |  Plaats: Velp, Nederland

Isay Rottenberg: een joodse ondernemer in nazi-Duitsland

Hoe kon een joodse ondernemer in nazi-Duitsland bovengronds leven, uit de handen blijven van de SS en ook nog zijn sigarenfabriek draaiende houden? Zijn kleindochters – nichtjes van elkaar – Hella en Sandra doken in het wonderlijke levensverhaal van hun opa en tekenden dit op in het boek ‘De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg’. Op donderdagavond 17 mei vertelt Hella hierover bij podium Jansen & de Feijter.  

Hella en Sandra hebben hun grootvader allebei goed gekend, maar niemand – grootvader zelf niet en hun vaders ook niet – had er ooit iets over verteld. Tot een oproep over geroofd joods bezit Hella en Sandra op het spoor bracht van de sigarenfabriek die hun grootvader in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Het was niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren en tot sluiting willen dwingen. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer Isay Rottenberg koppig strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden. Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een half jaar later aan de macht kwam? 

Hella en Sandra zullen vertellen over hun speurtocht, over de verbazingwekkende onverschrokkenheid van hun opa en over de nazi’s van een doorsnee Duits stadje met wie hij de degens kruiste. 

Donderdag 17 mei - aanvang 20.00 uur - entree € 5,00 

www.eenpassievoorboeken.nl

 

Beschikbare stoelen
80
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Emmastraat 6
6881 ST Velp, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 17 mei 2018 20:00