Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Ik Buurt Mee met Wim van Tilborg

Lezing
Datum: 16 april 2018 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter  |  Plaats: Velp, Nederland

Buurtgenoot Wim van Tilborg houdt voor de derde keer een lezing voor ons nu met als onderwerp: De schoonheid van de romaanse kerken in de Bourgogne.

Samenvatting:

Wie op vakantie in Frankrijk wel eens een romaanse kerk of abdij in de Bourgogne binnenloopt, raakt onherroepelijk onder de indruk van deze eeuwenoude bouwwerken. Wim van Tilborg  neemt u in zijn lezing mee op een virtuele rondgang langs kerken en abdijen van de Benedictijnen en Cisterciënzers. 

 Wim van Tilborg heeft deze kerken op zijn reizen door de Bourgogne gefilmd. Tijdens de lezing laat hij vele illustratieve fragmenten zien en vertelt hij over de kunsthistorische bijzonderheden. Hij gaat ook in op het ontstaan van deze kerken en kloosters, vanaf de negende eeuw. In die tijd namelijk kwam Europa tot rust. In het vruchtbare gebied van de Bourgogne bloeide de economie. De Kerk bepaalde het leven van de wieg tot het graf. Veel gelovigen kregen de behoefte om zich terug te trekken in kloosters. De Benedictijnen, een kloosterorde die leefde volgens de regels van Benedictus van Nursia (ca. 480-547), maakten een explosieve groei door. Het centrum van de Benedictijner orde lag in Cluny waar in korte tijd drie, steeds grotere kerken werden gebouwd, in 910, 948 en 1089. Van de imposante abdijkerk uit 1089 bestaan helaas alleen nog tekeningen. Maar ook buiten Cluny ontstonden Cluniacenzer kloosters met indrukwekkende kerken. Daar kunnen we nu nog steeds genieten van bijvoorbeeld de abdij van Tournus, de oudste (1020), nog zuiver Romaanse kerk. Een verstild monument van contemplatie. 

Met de tijd nam de pracht toe: Vézelay (1120) en vooral Autun (1120) met zijn wereldberoemde timpaan. Deze pracht en praal riep een tegenbeweging op. Het was Bernardus van Clairvaux die erin slaagde deze tegenstroom vorm te geven in de orde van de Cisterciënzers. Bernardus predikte eenvoud en de Cisterciënzerkerken zijn daardoor van een zeldzame puurheid en verstilling: Fontenay (1139) en Pontigny (1147). 

Wim van Tilborg

Wim van Tilborg woont in Velp. Hij studeerde scheikunde en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn promotie had hij een lange carrière in het bedrijfsleven. Daarnaast en daarna verdiepte hij zich in de cultuur. Zowel de menselijke culturen (China, Boeddhisme) als de kunst komt daarbij aan de orde. Zo volgde hij acht jaar kunstgeschiedenis in Amsterdam (propedeuseprogramma Leiden). Hij deelt zijn kennis graag in lezingen, onder andere aan de Volksuniversiteit Arnhem en Wageningen. In deze serie verzorgde hij eerder voordrachten over ‘Het Park Beekhuizen’ en ‘De Keizerlijke Dynastieën van China’.

De lezing zal plaats vinden bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat  6. de deur is open van vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur enom 22.00 uur is de avond afgelopen. Uw bijdrage aan de kosten is 4 euro per persoon (exclusief consumpties). Voor houders van een Gelrepas is de toegang gratis. U gelieve dit wel bij aanmelding aan te geven.

Opgave voor het bijwonen van de lezing is noodzakelijk. Dit kan door deze e-mail te beantwoorden ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) met opgave van het aantal deelnemers.

 

Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Emmastraat 6
6881 ST Velp, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 16 april 2018 20:00