Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Hella en Sandra Rottenberg over grootvader Isay

Lezing
Datum: 20 maart 2018 20:00

Locatie: Dierense Sjoel  |  Plaats: Dieren, Nederland

Journaliste Hella Rottenberg en haar nicht programmamaker Sandra Rottenberg schreven een boek over hun gemeenschappelijke grootvader: ‘De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg’. Dinsdagavond 20 maart zijn zij te gast in de Dierense Sjoel om te vertellen over hun gezamenlijke onderneming. 

‘De verborgen geschiedenis van een joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland’, zo luidt de ondertitel van het boek. Hella en Sandra hebben hun grootvader allebei goed gekend, maar niemand – grootvader zelf niet en hun vaders ook niet – had er ooit iets over verteld. Tot een oproep over geroofd joods bezit Hella en Sandra op het spoor brengt van de sigarenfabriek die hun grootvader in 1932 overnam in het stadje Döbeln bij Dresden. Het was niet zomaar een fabriek, maar de modernste van Duitsland, waartegen de concurrenten fel campagne voeren en tot sluiting willen dwingen. In Duitse archieven vinden ze een schat aan documenten, waarin op de voet te volgen is hoe de Nederlands-joodse ondernemer IsayRottenberg koppig strijd levert om zijn bedrijf in nazi-Duitsland te behouden. Waarom stapte hij in dit avontuur? En waarom bleef hij toen Hitler een half jaar later aan de macht kwam? 

Hella en Sandra zullen vertellen over hun speurtocht, over de verbazingwekkende onverschrokkenheid van hun opa en over de nazi’s van een doorsnee Duits stadje met wie hij de degens kruiste. 

Recensies:

De Sigarenfabriek van Isay Rottenberg is lovend ontvangen:

“Wat een man ... wat een verhaal ... wat een tijd ... verleden tijd? Of valt daar ook nu iets van te leren? Ademloos leesvoer.” – Job Cohen

“Een meeslepend verhaal, vol inkijkjes in de vooroorlogse machtsuitoefening door de nazi’s” – Jolande Withuis

Hella Rottenberg (1955) is journaliste en schrijfster. Ze is medeoprichtster van het digitale kennisplatform RaamopRusland.nl

Sandra Rottenberg (1960) werkt als zelfstandig programmamaker voor culturele, politieke en wetenschappelijke organisaties, voor radio en televisie. 

Dinsdag 20 maart - aanvang 20.00 uur - entree € 5,00 - Dierense Sjoel

 

 

Beschikbare stoelen
75
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
026-3628959
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Spoorstraat 34 dieren
Dieren, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 20 maart 2018 20:00