Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Frits van Oostrom over ridder Jan van Brederode

Evenement
 Aanmelding gesloten
 
61
Datum: 15 november 2017 20:00

Locatie: Velp  |  Plaats: Velp, Nederland

Woensdag 15 november om 20.00 uur vertelt historicus Frits van Oostrom ter gelegenheid van zijn nieuwe boek Nobel Streven het ongelooflijke levensverhaal van de ridder Jan van Brederode.

Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode.

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel Streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details. Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde… En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men over hem college gaf, en tot aan de Engelse koning Henry V. Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brede - rode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp, en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. 
Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eer, Maerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift en Wereld in woorden.

Woensdag 15 november - aanvang 20.00 uur - entree 6 euro

 

foto: Bob Bronshof

 

 

Beschikbare stoelen
19
Aantal beschikbare stoelen
80
Telefoon
026-3628959
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Emmastraat 6
6881 ST Velp, Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 15 november 2017 20:00