Hieronder ziet u een overzicht van onze activiteiten in Velp.

Voor de activiteiten in Arnhem (Het Colofon) klikt u hier.

Lezing filosoof Ton de Kok - 'Wat is God?'

Lezing
Datum: 27 november 2017 20:00

Locatie: Jansen & de Feijter  |  Plaats: Velp, Nederland

"Wat is God" De zoektocht van schrijvers, dichters, filosofen, wetenschappers en kunstenaars.

Ton de Kok, filosoof en docent levensbeschouwing, schreef twee boeken onder de titel "Wat is God". In het eerste boek behandelt hij de kijk van wetenschappers en kunstenaars, in het andere deel komen filosofen en schrijvers aan het woord.

Zoals wij weten, werd mét het zelfbewustzijn de mensheid opgescheept met onbeantwoordbaar gebleken vragen. Wie ben ik? Waar ben ik? Wat doe ik hier? Het zijn afgeleiden van de prangende kwestie: waarom is er iets en niet niets?, die onvermijdelijk leidt tot die ene 'godsvraag': wie is er verantwoordelijk voor deze absurditeit? Vruchteloos getob, aldus Prediker, en 'onuitsprekelijk vermoeiend' bovendien.

Niet voor filosoof Ton de Kok. Deze docent levensbeschouwing aan een Amsterdams lyceum was het een gruwel straks te moeten sterven zonder een adequaat antwoord op die godsvraag. Genoegen nemen met wat hij betitelt als 'de godsnakende idioterie' die de georganiseerde godsdienst daarover proclameert, was geen optie. Daarom inventariseerde hij de antwoorden die ruim 2.500 jaar diep nadenken heeft opgeleverd.

Hij bestudeerde het werk van 31 filosofen, van de Oudheid tot heden, en een handvol 19de- en 20ste-eeuwse 'denkende schrijvers'. Enige vrijdenkende theologen, zoals Friedrich Schleiermacher, wegbereider van de moderne theologie, hadden in dit rijtje niet misstaan. Kennelijk verkeert De Kok in de waan dat alle godgeleerdheid als uiting van kerkelijke gelovigheid moet worden beschouwd en dus verdacht is.

De titel is een indicatie dat de auteur als katholiek opgevoede kerkverlater het mensvormige godsidee achter zich heeft gelaten. Niet Wie, maar Wat is God? De mens schiep God naar zijn beeld, niet andersom, en drukte die naam als stempel op alles wat hij niet verklaren kon.

Wat God ook mag zijn, schrijft De Kok, in geen geval een man met een baard. Treffend is dat denkers in de Oudheid dat ook al deden, zij het niet zonder gevaar voor eigen leven. Gifbeker, galg of brandstapel waren immers nooit ver weg.

Ton de Kok is gepromoveerd in de geesteswetenschappen, oud-marinier, voormalig lid van de Tweede Kamer en tegenwoordig docent godsdienstfilosofie op een middelbare school in Amsterdam. Hij mengt zich regelmatig in het publiek debat op de opiniepagina's van de landelijke dagbladen. Gevoed door zijn veelkleurige levenservaring geeft hij met een journalistieke pen in een persoonlijk document een boeiend beeld van de bestaansworsteling van bijna veertig filosofen en schrijvers met de vraag Wat is God?

Maandag 27 november - aanvang 20.00 uur - entree € 5,00

 

Beschikbare stoelen
47
Aantal beschikbare stoelen
60
Telefoon
026-3628959
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres
Nederland

 

Kaart


 

Alle datums


  • 27 november 2017 20:00